De wonderlijke dierenwereld van Curaçao: van blauwe leguanen tot onderwater avonturen

Geplaatst op 15-11-2023

Categorie: Reizen en recreatie

Curaçao, het eiland in het Caribisch gebied, trekt niet alleen toeristen van over de hele wereld aan vanwege zijn prachtige stranden en kristalheldere water, maar ook vanwege de fascinerende wereld van dieren in het wild die het herbergt. In dit blogartikel zullen we een kijkje nemen in de diverse en unieke diersoorten die je op Curaçao kunt tegenkomen.

Onder water is Curaçao een waar paradijs voor duikers en snorkelaars. Het eiland ligt in het hart van het Caribisch gebied en heeft een van 's werelds mooiste koraalriffen. Dit rif biedt onderdak aan een overvloed aan zeeleven, variërend van kleurrijke vissen in alle vormen en maten tot majestueuze zeeschildpadden, sierlijke zeepaardjes en zelfs de indrukwekkende verpleegsterhaaien. Duikliefhebbers kunnen genieten van spectaculaire duikplekken zoals Mushroom Forest en Blue Room, waar ze worden omringd door een schat aan onderwaterdieren.

Boven water kun je op Curaçao ook enkele interessante dieren tegenkomen. Een van de meest iconische en bedreigde diersoorten van het eiland is de Curaçaose leguaan, ook wel bekend als de "blauwe leguaan". Deze leguaan onderscheidt zich door zijn opvallende, helderblauwe kleur en kan tot wel 60 centimeter lang worden. Ze zijn te vinden in beschermde gebieden zoals het Christoffelpark, waar ze in hun natuurlijke habitat kunnen worden waargenomen.

Een ander opvallend dier op Curaçao is de fregatvogel. Deze grote zeevogels staan ​​bekend om hun indrukwekkende rode keelzak, die ze opblazen om indruk te maken op potentiële partners. Ze zweven vaak hoog in de lucht en kunnen worden gespot tijdens boottochten langs de kustlijn van het eiland.

Curaçao heeft ook enkele inheemse slangensoorten, waaronder de giftige lanspuntslang en de niet-giftige Curaçaose koraalslang. Hoewel slangen niet vaak worden gezien vanwege hun schuwe aard, dragen ze bij aan de biodiversiteit van het eiland.

Voor vogelliefhebbers is Curaçao een waar paradijs. Het eiland herbergt meer dan 168 vogelsoorten, waaronder zangvogels, roofvogels en watervogels. Het Rifgebied en de zoutpannen van Curaçao zijn belangrijke habitatgebieden voor trekvogels. Je kunt flamingo's, reigers, pelikanen en tal van andere vogelsoorten observeren terwijl ze zich tegoed doen aan de overvloedige voedselbronnen die deze gebieden te bieden hebben.

Bovendien kun je op Curaçao ook enkele schattige en vriendelijke viervoeters tegenkomen. Zwerfhonden en -katten zijn helaas een probleem op het eiland, maar er zijn organisaties die zich inzetten voor het welzijn van deze dieren. Veel toeristen en lokale bewoners adopteren straathonden en -katten, wat een prachtige manier is om een positieve bijdrage te leveren aan het leven van deze dieren.

Tot slot heeft Curaçao een verscheidenheid aan zeedieren die de kustlijn bevolken, zoals krabben, zeeschildpadden en zeepaardjes. Deze diersoorten dragen bij aan de rijke biodiversiteit van de zeeën rondom het eiland. Wil jij op vakantie naar het caribisch gebied? Wij raden het aan!